Somatic Movement meets Tango

Ny kurs hösten 2021

Vad händer om vi utgår ifrån att vår dans ska vara behaglig både för dig själv och den du dansar med, och samtidigt vara hållbar så att vi kan fortsätta dansa så länge vi vill? Vi har valt att fokusera på det i en kombinerad kurs som utgår ifrån kroppsmedvetenhet och hur vi kan använda oss av det i vår tango. Vi kommer att utforska hur du kan vara så bekväm och avslappnad som möjligt i din egen kropp och tillsammans med den du dansar med, och samtidigt ha tillgång till att snabbt kunna rekrytera mer muskelspänning när det behövs och du vill göra rörelser som kräver mer dynamik.

Tid: Fem söndagar kl. 15-18
Datum: 19/9, 3/10, 31/10, 28/11, 19/12
Plats: Studio Touch, Väringgatan 25, Stockholm
Kursledare: Annika Pahlén & Malin Backström
Pris: 2.000 kr (inkl. fika)
Deltagare: Max 12 personer
Förkunskaper i Somatic Movement: Inga
Förkunskaper i tango: Ja – åtminstone grundläggande
Anmälan: malin@studiotouch.se

Ingen tangopartner behövs, vi kommer att byta partner under kursen. Om du inte är bekväm med det går det bra att anmäla sig i par.

Annika är sjukgymnast, utbildad i Somatic Movement, yogalärare och hängiven tangodansare.

Malin är tangolärare och -dansare, med ett särskilt fokus på kontakt och kommunikation.

Beskrivning av kursen:  

Somatic Movement är en metod som handlar om att återknyta kontakten i det neuromuskulära systemet, det vill säga förbättra kommunikationen mellan vår hjärna och våra muskler via våra nerver. Vi gör det genom långsamma, medvetna rörelser som syftar till att öka din kroppsmedvetenhet och till att kunna släppa på omedvetna spänningar och rörelsemönster som inte gagnar dig. Den är lugnande för nervsystemet och kan också beskrivas som meditation i rörelse. Du gör rörelserna på en mjuk matta och utgår hela tiden från din egen kropp och dina förutsättningar. Metoden möjliggör för dig att kunna upptäcka spänningar i din egen kropp innan de leder till smärta eller rörelseinskränkningar, och ger en verktygslåda med rörelser du sedan kan använda själv för att minska dessa spänningar och öka din rörlighet.

I den första delen av varje kurstillfälle kommer vi ha en klass med Somatic Movement som fokuserar lite extra på någon del av kroppen, t.ex. ryggrad, höfter eller axlar.

Därefter tar vi en fikapaus.

I den andra delen kommer vi att använda oss av det vi upptäckt under Somatic-passet och fokusera på samma del av kroppen, men nu medan vi går in i tangon. Vi utforskar enskilt och i par vad som händer med vår tangodans när vi har med oss det fokus och de redskap vi fått genom Somatic Movement-övningarna.

Vi (Annika och Malin) upplever att Somatic Movement och Tango är en fantastiskt givande kombination som vi brinner för att utveckla vidare. Varmt välkommen om du vill vara med och utforska detta tillsammans med oss!